A venit sezonul rece iar temperaturile scăzute ne afectează şi pe noi. Efectele negative ale frigului pot începe să se resimtă chiar la scurt timp de când acesta a apărut şi astfel să începem să avem diferite simptome de gripă sau de răceală. Pe lângă faptul că ne strică planurile ne mai strică şi buna dispoziţie atunci când apare durerea în gât, febra sau când nasul se înfundă.
Viaţa activă şi mereu pe fugă nu ne poate ţine departe de rutina zilnică, aşadar trebuie să avem grijă de noi pentru a preveni, ameliora şi trata simptomele. Dincolo de tratamentul medicamentos este necesar să ştii că şi anumite alimente sunt bune pentru a ajuta organismul să lupte cu gripa sau cu răceala.
1. Usturoi
Se spune că acesta este un antibiotic natural şi astfel poate învinge bacteriile. Combate bolile tractului respirator şi ajută la întărirea sistemului imunitar. Usturoiul este foarte bun pentru a fi folosit pentru prevenţia răcelilor şi gripelor.
2. Ceapă
Compuşii antimicrobieni care se găsesc în aceasta ajută organismul să lupte cu răcelile. Se poate consuma în mâncăruri, salate sau pur şi simplu crudă, în special în cantităţi mai mari în sezonul friguros.
3. Morcovi
Aceştia stimulează sistemul imunitar prin distrugerea microbilor. Se pot consuma în sucuri de legume sau supe, fiind foarte hrănitori mai ales când avem nevoie de hidratare, nutrienţi şi multe altele.
4. Miere
Este foarte bună pentru a calma inflamaţia gâtului dar şi tusea. Se poate consuma preventiv dar şi în timpul răcelilor. Se poate consuma în ceaiuri sau cel mai bine simplă, câteva una sau două linguriţe pe zi.
5. Ghimbir
Pe lângă faptul că previne greaţa, ghimbirul apără organismul de inflamaţie.
6. Ardei iute
Este de un foarte bun ajutor atunci când nasul este înfundat deoarece acesta îl desfundă. Totodată facilitează transpiraţia care ajută la vindecarea mai rapidă a răcelii.
7. Citrice
Bogate în vitamina C, o vitamină excelentă pentru întărirea sistemului imunitar dar şi pentru a trata răceala care nu îţi dă pace.
8. Banane
Dacă stomacul tău nu tolează citricele atunci poţi alege bananele pentru a ameliora simptomele ce însoţesc răceala, cum ar fi greţurile şi vărsăturile. În acelaşi timp sunt şi foarte hrănitoare.
9. Iaurt
Şi iaurtul te poate ajuta în cazul răcelii. Alimentele fermentate nu numai că ajută în cazul tulburările intestinale dar şi în cazul sinuzitelor sau al bronşitelor.
10. Peşte
De ce peştele? Pentru că omega 3 ce se găseşte în acesta ajută la reducerea inflamaţiei, astfel protejând organismul de gripă şi răceală.