Rodia este un fruct care are multe bobiţe dulce acrişoare numai bune de savurat şi ronţăit în loc de gustările nesănătoase. Bobiţele sunt suculente şi astfel îţi dau şi plăcerea de a le mânca prin senzaţia pe care ţi-o lasă.
Acest fruct se află în arbori mici, se cultivă în Iran şi se întinde până în India. Aşadar, creşte cu precădere în zonele mai uscate, planta fiind rezistentă chiar şi la secetă.
Rodia se poate consuma ca atare, în sucuri sau în diferite preparate culinare, chiar şi cele mai selecte. În Turcia, de exemplu, rodia există şi sub formă de sos folosit la salate sau la marinarea cărnii. În Grecia se foloseşte şi pentru toppinguri de îngheţată sau pentru lichior.
Dacă ai auzit atâtea lucruri despre rodie atunci trebuie să afli şi care sunt beneficiile acesteia pentru organism. Iată 18 dintre acestea.
1. ajută la întărirea sistemului imunitar prin conţinutul ridicat de vitamina C. Aceasta este esenţială pentru susţinerea sistemului imunitar şi astfel pentru protejarea de răceli în sezonul rece
2. protejează ficatul dar ajută şi la regenerarea acestuia
3. protejează împotriva bolilor de inimă prin prevenirea depunerilor de pe artere
4. ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui
5. scade colesterolul rău
6. conţine pe lângă vitamina C şi următoarele: fier, potasiu, calciu, magneziu, vitamina K, vitamina A, acid folic
7. conţine antioxidanţi ce împiedică procesul de îmbătrânire din organism
8. poate ajuta în cazul durerilor de gât deoarece are proprietăţi antiinflamatoare
9. poate reduce astmul şi alergiile datorită unei substanţe pe care o are în compoziţie şi este utilă în acest sens
10. având acid folic este recomandată pentru femeile gravide
11. cei mai mulţi antioxidanţi se găsesc în rodie, mai mulţi ca la vinul roşu sau ceaiul verde
12. are proprietăţi anticangerigene
13. sucul de rodie poate creşte pofta de mâncare, mai ales în cazul copiilor
14. contribuie la detoxifierea organismului
15. protejează împotriva osteoporozei
16. prin conţinutul de fibre ajută la buna funcţionare a sistemului digestiv
17. reglează digestia inclusiv în cazul diareei
18. echilibrează tensiunea arterială