Atunci când rămâi însărcinată începi să te gândești mai mult la copilul pe care îl aștepți. Îți faci toate analizele pentru a fi totul în regulă dar trebuie să mai știi că grija vine și din alimentația pe care o consumi pe tot parcusul sarcinii. Știai că unele alimente pot dăuna sarcinii? Unele alimente pot afecta sănătatea fătului și este mai bine să le eviți pe parcusul întregii sarcini.
Dieta este esențială în cazul femeilor gravide, un plan alimentar bine echilibrat nu face decât să salveze sănătatea copilului dar și a ta. Acesta trebuie discutat cu medicul ginecolog care îți va da toate indicațiile și sfaturile de care ai nevoie. Printre alimentele interzise în sarcină sunt următoarele:
1. Carnea crudă sau gătită insuficient
Poţi mânca orice friptură doar dacă este foarte bine făcută. Carnea poate fi infectată cu toxoplasmoză iar dacă nu este preparată suficient poate să există riscul de infectare cu acest parazit. Dacă este gătită corespunzător carnea nu prezintă nici un risc pentru tine sau pentru copil.
2. Cafeaua
Poţi consuma cafea dacă totuşi îţi place aşa mult dar nu în cantităţi foarte mari. Consumul excesiv de cofeină poate declanşa avort spontan sau diferite probleme de sănătate ale copilului.
3. Brânzeturile moi nepasteurizate
Brânza cu mucegai, gorgonzola, brie sau feta dacă sunt nepasteurizate nu trebuie consumate pe parcusul sarcinii deoarece pot conţine listerioză sau salmonella ce creşte riscul de avort spontan sau naştere prematură. Regula se aplică şi în cazul laptelui nepasteurizat.
4. Peştele cu un conţinut ridicat de mercur
Peştele este foarte bun şi nu trebuie exclus în totalitate din dieta unei gravide deoarece ajută la dezvoltarea creierului fătului. Însă există anumite tipuri de peşte care ar trebui evitate pe parcusul sarcinii: macroul, peştii prădători mari. Peştii cu un conţinut ridicat de mercur pot afecta sistemul nervos al fătului. Poţi consuma păstrăv, somon, hering, ansoa sau sardine.
5. Fructe şi legume nespălate
Fructele şi legumele sunt esenţiale pentru o dietă sănătoasă mai ales în sarcină. Înainte de a le consuma trebuie să acorzi o mare atenţie spălatului acestora deoarece toxoplasmoza trăieşte pe fructele şi legumele nespălate. Dacă le speli suficient de bine dar le şi îndepărtezi părţile cu lovituri nu va fi nici o problemă.