Calciu este un nutrient foarte important pentru organism şi chiar esenţial pentru dezvoltarea şi funcţionarea acestuia. Sistemul osos, nervos dar şi muscular au nevoie de calciu pentru a se menţine în condiţii optime. Din păcate corpul uman nu fabrică calciu iar acesta trebuie dobândit din alimentaţie. Acesta este necesar la orice vârstă mai ales în adolescenţă, în sarcină şi la persoanele în vârstă. Atunci când există o carenţă de calciu pot apărea efecte negative la nivelul oaselor cum ar fi fracturi sa osteoporoză.
Este bine ştiut că laptele este un aliment foarte bun atunci când vine vorba de o sursă de calciu. Cu toate acestea mai există şi alte alimente de la care ne putem lua calciul. Iată 8 dintre acestea.
- Iaurtul. Dacă nu îţi place laptele atunci iaurtul este o opţiune bună, mai ales cel cât mai natural.
- Brânza. Fie că alegi o brânză mai grasă sau mai slabă ambele sunt o cantitate importantă de calciu.
- Migdalele. Folosite la prăjituri sau pur şi simplu luate ca o gustare, migdalele sunt o sursă bogată de calciu.
- Produsele din soia. Soia este o sursă excelentă de calciu mai ales dacă ai o dietă vegetariană.
- Somonul. Pe lângă grăsimile sănătoase pe care le conţine, somonul este şi o sursă de calciu şi vitamina D.
- Smochinele. Dacă îţi plac fructele deshidratate atunci nu ezita să mănânci şi smochine care sunt o sursă de calciu.
- Seminţele de susan. Se pot consuma ca atare, în mixuri de fructe şi nuci, în salate sau oricum îţi place ţie. Seminţele de susan conţin şi ele calciu.
- Broccoli. O legumă foarte sănătoasă ce se poate consuma în mai multe feluri, de obicei ca garnitură, dar şi o legumă ce conţine calciu.
Este important să avem o alimentaţie diversificată pentru a acoperi toate nevoile organismului de nutrienţi şi vitamine. Atunci când carenţa este prea mare în organism se poate apela la ajutorul suplimentelor.