Cuptorul cu microunde să găseşte în aproape orice casă. Nu mai spunem că şi la muncă tot cuptorul cu microunde este cel care ne ajută să ne încălzim mâncare rapid şi uşor. Şi acasă îl folosim tot din comoditate de a încâlzi ceva sau de a face diferite preparate cum ar fi popcornul, speciale pentru cuptorul cu microunde.
Deşi este util în acelaşi timp trebuie să te gândeşti că nu este atât de sănătos pentru organism. Deşi există alimente care prin încălzirea la acesta nu îşi pierd calităţile nutriţionale, sunt şi alimente care fac asta sau care pot genera dezastre în bucătărie din care să nu te alegi cu mâncarea încălzită. Iată ce nu să nu încălzeşti niciodată la cuptorul cu microunde şi de ce:
Ouăle în coajă. Deoarece aburul din ou nu are cum să iasă prin coajă în timp ce se încălzeşte acesta va exploda în cuptorul cu microunde. Pentru a le putea băga în cuptor trebuie să le spargi coaja.
Ardeiul iute. Acesta conţine o substanţă numită capsaicină care în urma încălzirii la cuptorul cu microunde se eliberează în aer şi poate provoca usturimi la nivelul gâtului sa ochilor.
Carnea procesată. Mezelurile sau crenvuştii nu trebuie încălzite astfel deoarece vor avea şi mai mult colesterol care este nociv pentru organismul nostru.
Carnea congelată. Chiar dacă te grăbeşti sau îţi este foame, nu alege să faci acest lucru. Atunci când grăbeşti procesul de dezgheţate cu o temperatură mare rişti să se acumuleze bacterii pe acea carne plus că nu mai are gustul acela proaspăt.
Mâncarea în recipiente de plastic. Acestea se vor topi la temperaturi foarte mari iar plasticul va intra şi în mâncare, deci oricum nu vei mai putea mânca.
Legumele congelate. Dacă le vei încâlzi în cuptorul cu microunde rişti să îşi piardă proprietăţile nutritive şi nici nu vor mai fi la fel de gustoase.
Fructele în coajă. Şi în acest caz poţi avea parte de acelaşi proces ca la ouăle în coajă, vor exploda deoarece coaja lor blochează umiditatea şi aburii.