Totul despre alergiile alimentare

326

O problemă foarte frecventă în rândul întregii populaţii se referă la alergiile alimentare. Poate fi vorba despre alimente pe care le consumăm rar sau alimente care chiar ne plac şi le avem în frigider şi în meniul nostru de zi cu zi.

Mai exact, alergia alimentară se produce atunci când sistemul imunitar al organismului reacţionează împotriva anumitor substanţe ce se găsesc în alimente care în mod normal nu prezintă vreun pericol pentru acesta. Reacţiile negative la anumite alimente depinde de la o persoană la alta în funcţie de cât de alergică este. Simptomele pot fi uşoare sau chiar mai grave ajungându-se la şoc anafilactic ce poate pune viaţa în pericol.

Cele mai întâlnite simptome ale alergiilor alimentare:

  • mâncărimi
  • eczeme
  • urticarie
  • greaţă
  • vărsături
  • congestie nazală
  • ameţeli
  • umflături ale buzelor, ochilor, pleoapelor, limbii sau ale altor părţi ale corpului

Simptome care pot pune în pericol viaţa:

  • dificultăţi de respiraţie
  • ameţeli sau chiar leşin
  • inflamarea gâtului
  • dificultăţi de a înghiţi
  • puls rapid

Alimente care pot da alergii

Alergiile alimentare pot apărea de la câteva minute sau la chiar o oră de la consumare alimentelor provocatoare de alergii. Alimentele care dau deseori alergii sunt:

  • ouăle
  • lactatea, laptele de vacă
  • nucile, arahidele
  • fructele de mare
  • piersicile
  • soia
  • roşiile

Factori de risc

Dacă în familia există un istoric al prezenţei alergiilor alimentare există probabilitatea de a dobândi acest lucru.

Cum se diagnostichează alergiile alimentare

În primul rând medicul va face un istoric al alimentaţiei avute pentru a afla când anume au apărut reacţiile alergice. Ulterior se poate scoate o vreme din alimentaţie acel aliment care se presupune ca o provoacă ca apoi să se reintroducă pentru a se observa dacă apar simptome.

Se mai pot realiza analize de sânge pentru a măsura nivelul de alergie din corp dar şi teste pe piele. În cazul celor din urmă un concentrat de alergeni se introduce sub piele iar dacă există alergie la acele alimente piele se va înroşi.

Tratament pentru alergiile alimentare

În funcţie de simptomele avute medicul poate recomanda tratament medicamentos pentru a potoli mâncărimile, erupţii, umflăturile sau chiar durerile de cap provocate de acestea. Cel mai bun mod de prevenire a reacţiilor alergice este de a evita alimentele care le provoacă.

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici